Navigatie

Wat is een 21 diner?

Het 21 diner is een vrij nieuw fenomeen in Nederland. Veel mensen weten inmiddels wat het is, maar je opa en oma zal je het twee keer uit moeten leggen. Wanneer je 21 jaar wordt voelt dit als een enorme mijlpaal. Vanaf dit jaartal ben je geheel onafhankelijk en mag je jezelf écht volwassen noemen. Je ouders hoeven niet meer voor je te zorgen en je gaat een andere fasen van je leven in. Vanaf nu ben je niet alleen volwassen maar moet je je er ook naar gedragen (succes alvast!). Om deze mijlpaal te vieren organiseren veel jongeren tegenwoordig een 21 diner. Dit is een feestelijke avond waarin jij je vrienden uitnodigt om bij jou thuis of op een speciale locatie te dineren. Het diner moet een moment zijn waarin je samen jouw verjaardag gaat vieren en herinneringen met elkaar deelt

Hoe verloopt een 21 diner?
Naast jouw vrienden speelt ook je gezin een grote rol tijdens het diner. Bij de meeste diners zijn het de ouders van de jarige stellen die hun huis beschikbaar stellen. Zij gaan het diner voorbereiden en helpen met koken, aankleden en uitserveren. Heb jij broertjes of zusjes? Dan moet je ook hen zeker aan het werk zetten. Zij kunnen het diner uitserveren en mooie foto’s maken. Gedurende de avond is er een vol programma. Tijdens het ontvangst krijgt iedereen een welkomstdrankje, dit kan het lievelingsdrankje van de jarige zijn. Na het ontvangst heeft iedereen elkaar gezien en zijn de handen geschut. Hierna gaan alle genodigden aan tafel waarbij de iedereen een eigen plek aangewezen heeft door middel van een speciaal kaartje. Op tafel ligt voor iedereen de menukaart klaar en zo kan men zien wat er vanavond geserveerd gaat worden. Het diner kan starten… In meerdere gangen kun je de heerlijkste gerechten serveren. Tussen de gerechten door doen de ouders en vrienden speeches voor de jarigen. Tussendoor en aan het einde van het diner kunnen er nog leuke spellen gedaan worden om de jarigen nog beter te leren kennen en natuurlijk om de sfeer er goed in te houden. Het feest wordt vaak afgesloten met een na-borrel, een bezoek aan de stad of een dansfestijn in de woonkamer.

 

Geschiedenis
Iedereen denkt dat het 21 diner oorspronkelijk uit Amerika komt maar eigenlijk is dit een typisch Nederlands verschijnsel. Het is begonnen onder studentenverenigingen. Veel studenten nodigden hun jaarclub of dispuut uit om samen hun 21e verjaardag te vieren. Met je 21e levensjaar ben je namelijk officieel volwassen en dit moet natuurlijk goed gevierd worden. Tegenwoordig vieren steeds meer jongeren hun 21 diner en is het minder traditioneel. Ook in andere landen vieren steeds meer jongen hun 21e verjaardag uitgebreider dan normaal. Naast het vieren van het 21 diner is het ook steeds populairder om tijdens je 25e verjaardag een diner te geven.

Regels

 • Het is gebruikelijk dat wanneer je een jongen bent je alleen je mannelijke vrienden uitnodigd. Ben je een vrouw? Dan nodig je alleen je vriendinnen uit. Tegenwoordig zie je ook dat mensen deze regel verbreken en zowel hun mannelijke als vrouwelijke vrienden uitnodigen. 
 • Veel 21 diners hebben een speciaal thema. Heb jij zelf nog geen thema? We helpen je hier graag een handje. 
 • Eten en drinken op je diner is héééél belangrijk. Met een goede menukaart waarop heerlijk eten en goede dranken staan wordt jouw 21 diner sowieso geslaagd. Zorg voor een mooi samengesteld menu waarbij de kaart een speciaal ontwerp heeft. Inspiratie nodig over hoe jouw menukaart eruit moet zien? Dan zie je hier een aantal mooie voorbeelden. 
 • Muziek mag niet ontbreken. Een speciale lijst met jouw klassiekers van vroeger moet gemaakt worden. Je wilt natuurlijk wel dat jouw vrienden dat je stiekem K3 door de straat schreeuwde!
 • Speeches zijn een groot onderdeel van het diner. Het is een traditie dat tussen de gangen door jouw vrienden of vriendinnen, ouders, broertjes en zusjes een (minder) liefdevolle speech geven op het diner. 
 • De tafeldekking moet een wow-effect creëren. Door een mooi gedekte tafel waar je vrienden van achterover slaan ontstaat er veel sfeer. Daarom kun je door middel van naamkaartjes, een menukaart, mooi servies en een tafelkleed ervoor zorgen dat jouw gasten bij binnenkomst direct blij worden!
 • Zorg voor een leuke invulling tijdens de avond. Het kan een lange zit zijn en dus raden we je aan goed te kijken naar de invulling van jouw avond. Naast dineren en speechen is het leuk om een aantal andere activiteiten te doen. Hier vind je een hele lijst met leuke activiteiten. 
 • Denk na over de tafelschikking. Wie van je vrienden zit waar? Heb je bijvoorbeeld meerdere vriendengroepen uitgenodigd dan is het leuk om te husselen zodat iedereen elkaar leert kennen. Tussen het diner door kun je ook na elke gang een plek opschuiven zodat je de hele avond andere gesprekken hebt. 
 • Het diner wordt vaak gehouden in het ouderlijk huis van de jarigen. Heb je weinig ruimte thuis dan kan je altijd een ruimte in de buurt huren of wellicht bij een ander familielid.
 • Zet je familieleden aan het werk. Wanneer je een 21 diner geeft is het gebruikelijk dat je ouders gaan koken, dit kan veel werk kosten dus wees op tijd met het inlichten dan weten zij waar ze aan toe zijn. Heb je broers, zussen, broetjes of zusjes? Vooral gebruik maken! Zij kunnen alle gangen uitserveren!
 • Neem een cadeautje mee voor de gastheer en gastvrouw. Ben jij uitgenodigd voor het 21 diner van jouw vriend of vriendin? Dan is het attent om een klein cadeau mee te nemen voor de ouders van de jarige. Zij hebben veel tijd en moeite in het diner gestopt en zullen het waarderen dat je iets mee hebt genomen. 
 • Over cadeaus gesproken. Ook de jarige verdient natuurlijk een leuk cadeautje. Misschien is het lastig om wat te bedenken en dus geven je een aantal cadeautips hier op de pagina. 

Wat kost een 21 diner?
Het is moeilijk om te zeggen wat een 21 diner precies kost. Je kan het natuurlijk ook zo duur maken als je zelf zou willen. Toch geven we hier een indicatie van de mogelijke kosten voor een standaard diner. Per gerecht ben je circa drie euro kwijt en aan drank circa acht euro. Hierbij gaan we uit van een diner met ongeveer 20 personen. Naast de grootste kostenpost ben je ook geld voor andere zaken op het feest. Mocht je geen servies hebben dan kan je bij de meeste verhuurwebsites ongeveer huren voor 5 euro per persoon. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor het verzenden van je uitnodigen, het ontwerp en het drukken van de uitnodiging en menukaart en je mag de aankleding ook niet vergeten. 

Invulling
De meeste 21 diners hebben dezelfde soort opzet maar tegenwoordig zie je steeds meer variatie in de invulling van een diner. Het diner begint vaak in de na-middag met een borrel. Tijdens deze borrel kan iedereen zicht voorstellen aan elkaar want het kan zo zijn dat je de ouders of andere vriendengroepen van de jarige nog nooit ontmoet hebt. Het is gebruikelijk dat wanneer je wordt uigenodigd voor een 21 diner je een klein presentje meeneemnt voor de ouders van de jarige. Zij hebben veel tijd en moeite in het diner gestoken. Neem bijvoorbeeld chocola, een lekkere fles wijn of een mooie bos bloemen mee. Na de borrel voorafgaand aan het diner is het tijd om aan tafel te gaan. De jarige heeft een tafelschikking gemaakt en dus staan er op tafel naamkaartjes waar alle namen van de genodigden op staan. Iedereen gaat zitten op de plek die hen is toegewezen. Nadat iedereen zit kan het diner afgetrapt worden, dit gebeurt vaak met een welkomswoord van de jarige die het op prijs stelt dat iedereen is gekomen. Nu kan er flink gebabbelt worden en is het tijd om de eerste gang te serveren. Per gang vertelt de chef-kok even wat er precies op de borden ligt. Tijdens het diner spelen speeches ook een grote rol. De genodigden hebben deze speeches over de jarige van tevoren voorbereid en kunnen deze tussen iedere gang of na afloop van het diner geven. Naast speeches wordt er ook rekening gehouden met tijd voor een foto, een verjaardagsspel en het geven van het 21 diner boek en cadeau. Na afloop van het diner is het vanzelfsprekend dat er ook nog even gedanst gaat worden in de kroeg, club of gewoon in de woonkamer. 
 

© 2018 - 2020 het21diner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel