Navigatie

21 Diner Speech

Het is misschien al bijna zo ver, je hebt een 21 diner. Jij bent zo dapper om te gaan speechen! Een speech geven is misschien wel een van de mooiste dingen die je kan doen om jouw vriend of vriendin te laten weten wat jullie vriendschap betekend. De ene persoon vind het makkelijk om te speechen en schudt alle woorden zo uit z'n mouw. Voor de ander kan dit knap lastig zijn en dit begrijpen wij maar al te goed. Want wat ga je precies vertellen, op welke manier en hoe lang. Op deze pagina lees je tips en kan je inspiratie bekijken om een prachtige speech te schrijven voor het 21 diner. 

Wie gaat er speechen?
Het is handig om als eerst te bepalen wie er gaat speechen. Ben je met een
vriendengroep uitgenodigd voor een 21 diner dan is het leuk om de speech te verdelen zodat er meerdere mensen wat kunnen vertellen over de jarige. Heb je nog nooit een speech gegeven? Dat maakt helemaal niks uit! Het is al lang leuk dat je op het idee bent gekomen om er een te schrijven! Vaak worden er op 21 diners verschillende vriendengroepen uitgenodigd dus hoor je op een avond diverse soorten speeches. 

Inhoud speech
Maar wat ga je nu in hemelsnaam vertellen in die speech? Soms is er te veel te vertellen en moet je keuzes maken. Het is slim om een aantal bouwstenen te gebruiken zodat je er precies achte kan komen wat je in de speech voor het 21 diner wilt gaan zetten. Zoek foto's op van jou en de jarige, denk aan herinneringen die jullie samen hebben en vraag verhalen uit bij andere vrienden, familie of kennissen over de jarige. Misschien hebben jullie vroeger samen wat meegemaakt of wil je wat vertellen over de eerste ontmoeting. Als je dit verzameld hebt is het handig om dit te noteren om hier op te kunnen voortborduren. Op het 21 diner is het niet erg om soms iets over het randje te gaan, dat hoort erbij!

Het begin van de speech
Tijd om te beginnen en een atrap geven aan de speech. Een goede speech begint met een mooie opening dit kan bijvoorbeeld een wens zijn naar de jarige of een mooie anekdote. Daarnaast is het fijn om een rode draad te hebben gedurende je speech zodat de aandacht van de mensen op het 21 diner bij jouw verhaal blijft. 

Een goed slot 
Wat is een goede slotzin? "En nu wil ik graag het glas heffen" of "ik wil graag proosten op deze vriendschap en alles wat nog komen gaat". Een goede slotzin is van belang om het einde van de speech goed af te sluiten. Vaak is het zo dat wat je aan het einde vertelt het beste blijft hangen. Vertel daarom bijvoorbeeld waarom jullie vriendschap zo sterk is, wat je de      jarige nog gunt in de komende jaren of blik terug op een van de mooiste momenten van jullie samen. 

Lengte speech
Een snelle spreker spreekt 160 woorden per minuut, een gemiddelde spreker ongeveer 130 woorden en langzame sprekers 100 woorden. Ga bij jezelf na of jij snel, gemiddeld of langzaam spreekt.  Tel het aantal woorden dat jij in je speech hebt verwerkt en deel dit door het gemiddelde spreektempo. Heb je bijvoorbeeld 1200 woorden en ben je een snelle spreker dan deel je 1200 door 160 dan duurt jouw speecht ongeveer 7,5 minuten. Het is handig om voorafgaand aan het 21 diner even te polsen hoe lang iedereen de tijd heeft om te spreken en of er meerder sprekers zijn (broers, zussen, ouders vrienden etc.). 

Oefenen geblazen! 
Oefening baart kunst! Schrijf de speech op tijd en mocht je het spannend vinden dan is het fijn om nog een aantal keer te oefenen voor je daadwerkelijk de speech gaat geven. Ga je met meerdere personen naar het 21 diner dan kun je de speech met elkaar oefenen. Zoek de soptwatch functie op je telefoon en bekijk hoe lang de speech ongeveer gaat duren zodat je tijdens het diner precies goed uit zal komen. 

Geloof in jezelf! 
Misschien kijk je er wel heel erg tegen op om te gaan speechen.  Het is namelijk best lastig als je dit nooit doet. Toch moet je in jezelf blijven geloven en het eindresultaat (een blije vriend of vriendin) goed voor ogen hebben. Wanneer je het uiteindelijk gedaan hebt kun je trots op jezelf zijn en misschien word jij wel koning(in) speechen! Zet 'm op! 

De laatste tips
Met deze laatste tips moet jouw 21 diner speech wel een groot succes worden. Er zal lang worden nageklapt en jouw speech wordt het gesprek van de avond. 

  • Gebruik veel humor tijdens de speech
  • Spreek uit je hoofd of zet steekwoorden op een aantal kaartjes
  • Maak gebruik van de ruimte waarin jullie je bevinden
  • Gebruik ook non-verbale communicatie zoals handgebaren
  • Wees jezelf en bedenk dat het een feestje is en je leven er niet vanaf hangt

Voorbeeld speech 21 diner 
We kregen veel vragen over een voorbeeld speech. Graag helpen we jullie hiermee. Dit voorbeeld is gemaakt door vrienden en vriendinnen van de studentenvereniging. De speech is opgedeeld in leuke momenten die zij samen hebben meegemaakt maar er staan ook leuke en gekke eigenschappen van de jarige in. Binnenkort zullen wij op onze website een voorbeeld plaatsen! 

© 2018 - 2019 het21diner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel